11/7/09

Desafecció política


En els últims temps està de moda que experts i Governs, com el de la Generalitat, es gastin diners i el temps en fer estudis sobre les causes per les que la gent no va a votar i el motiu perquè als politics cada vegada se’ls veu més allunyats de la realitat. Sense ser expert en res i sense necessitat d’haver de gastar un euro en diré unes quantes:

1. No resulta comprensible que hi hagi partits que guanyin les eleccions i no governin. Les coalicions de perdedors no generen res més que frustració i la imatge de que els perdedors, tot i ser-ho, poden esdevenir els gestors dels interessos de la globalitat que per voluntat no els ha atorgat la confiança, és un mal exemple per a la societat.
2. No resulta comprensible que les lleis siguin d’obligat compliment per als ciutadans i els governs les puguin incomplir. Em refereixo per exemple a l’Estatut de Catalunya, llei votada pels catalans i que el Govern espanyol amb bones paraules i un somriure el lamina ja des del principi amb el just finançament que els catalans ens mereixem i que les Corts espanyoles han aprovat mitjançant al llei orgànica que aprova l’Estatut.
3. La política en alguns àmbits s’ha convertit en nepotisme, col·locant sense criteri a familiars per a que visquin de la “sopa boba” sense exigir unes mínimes qualitats i pagant sous i beneficis de luxe que al sector privat no aconseguirien mai.
4. Incompliment sistemàtic de promeses, prenent el pel als ciutadans: transferències de rodalies, llei de la dependència, pensions de viduïtat, ordinadors al escolars, finançament, ajudes a l’emancipació i un llarg etc.
5. No resulta assumible que en alguns casos es portin governant set anys i la culpa de tot encara continuï sent de l’oposició. La incompetència és un greu mal i es pot disfressar amb la demagògia i l’engany.

En definitiva, si es continua prenent als ciutadans com a passerells, al final l’única opció es l’emprenyada, que en el cas de Catalunya es manifesta no anant a votar. En qualsevol altre país quan un Govern pren el pel als ciutadans perden les eleccions, aquí simplement es tendeix a ignorar a la casta política. Una pena realment, perquè afortunadament no tots els polítics són iguals i n’hi ha que han demostrat que poden gestionar un país tenint una visió de la realitat no partidista i posant els interessos de país per sobre dels interessos de país.

Preparats per a votar???