4/8/09

El final de l’Estat de Dret


Ahir dilluns amb la resolució del cas “Camps” per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana s’ha certificat una sospita que fa temps alguns teníem i és el final de l’Estat de Dret a Espanya en tant que la divisió de poders ha quedat clar que no existeix.

No vull entrar en el fons de l’assumpte, que sempre m’ha semblat fum i on hi havia més política que Justícia, si no que em vull referir a l’anunci que va fer la Vicepresidenta De la Vega relatiu a l’anunci que la Fiscalia General de l’Estat presentarà recurs contra la decisió del TSJCV.

L’anterior fet que pràcticament ningú ha comentat es carrega la separació de poders establerta per les idees de Montesquieu. Ja sabem que la Fiscalia General de l’Estat orgànicament depèn del Govern de l’Estat però això no vol dir que en pugui disposar segons la seva voluntat.

En un pais amb tradició democràtica, seria impensable que el Govern llenci a la Fiscalia contra algú en concret. La Fiscalia ha de decidir per ella mateixa la seva actuació ja que en cas contrari, si pensem que el Govern pot “llençar” contra els ciutadans a la policia i la Fiscalia, és que alguna cosa no va bé i potser ens hauríem de preocupar.

En un país normal si el Fiscal General rep, de la manera que ha passat aquí, una instrucció per part del Govern, podrien passar dues coses: que la Vicepresidenta dimitís o que el Fiscal General no seguís l’ordre i en conseqüència dimitís. Desgraciadament aquí no hi ha ètica i no passarà res d’això i és una pena ja que cada dia que passa un ciutadà de peu que reflexiona sobre les coses que passen creu menys en la Justícia espanyola.

Com és que a la resta d’Europa o EEUU existeix la tradició de dimitir i cuidar les formes i aquí no? En fi, continuarem pensant que les coses poden canviar.